16.2.2021

Tiedote: Työllisyyden kasvu vaatii, että työnhakijoiden osaaminen kohtaa työnantajien tarpeet

Julkaistu 16.2.2021

Keski-Suomeen luodaan parhaillaan jatkuvan oppimisen palveluketjua, joka kokoaa yhteen työllisyyttä tukevan koulutustarjonnan sekä uraohjauksen. Sen tavoitteena on saada osaavia työntekijöitä työvoimapulasta kärsiville aloille. OsaajaKS-palveluketjun rakentamista esitellään tiistaina 23.2.2021 aloitusseminaarissa, jonka järjestää Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hanke (2020–2023).

Työllisyyden kasvu vaatii, että työnhakijoiden osaaminen kohtaa työnantajien tarpeet

Työllisyyden kuntakokeilussa etsitään uusia keinoja, jotta työttömät työnhakijat työllistyisivät aiempaa sujuvammin. Kokeilu käynnistyy maaliskuussa 2021. OsaajaKS-palveluketjun rakentaminen kytkeytyy tiiviisti kuntakokeilun ensivaiheeseen, jossa Keski-Suomen kunnista ovat mukana Jyväskylä, Laukaa, Muurame ja Äänekoski.

OsaajaKS-palveluketjuun kootaan työllistymistä edistäviä lyhytkestoisia koulutuksia ja uraohjauspalveluita. Kokonaiskuvan luomisen lisäksi hanke kehittää tarjontaa vastaamaan paremmin työelämän tarpeita.

”Tavoitteenamme on, että keskisuomalainen työnhakija saa kätevästi tietoa koulutuksista ja urapalveluista, jotta hän voi kehittää ja uudistaa osaamistaan työuran eri vaiheissa. Tätä varten rakennamme yhteistä palveluketjua, johon kokoamme tietoa näistä asioista. Suunnittelemme myös, millaisia koulutuksia tarvitaan ja miten uraohjauksessa voidaan huomioida paremmin työnhakijan yksilöllisiä tarpeita, jotta työllistyminen olisi sujuvampaa”, projektipäällikkö Maarit Viljakainen Jyväskylän yliopistolta kertoo.

Oppilaitoksista hankkeessa ovat mukana Jyväskylän yliopisto, JAMK, Gradia, Poke, Alkio-opisto, Humak, Jyväskylän kesäyliopisto, Jyvälän kansalaisopisto sekä Jyväskylän kansalaisopisto.

Osaamistarpeita selvitetään niin työnantajilta kuin työnhakijoilta

Seminaarissa kuullaan hanketoiminnan lisäksi myös Keski-Suomen työmarkkinatilanteesta sekä työllisyyden kuntakokeilusta. Oppilaitosten ja työllisyyspalveluiden ohella palveluketjun rakentamisessa tehdään yhteistyötä alueen elinkeinoelämän ja työnantajien kanssa.

”Kartoitamme yhdessä työllisyyspalveluiden ja työnantajien kanssa, millaista osaamista Keski-Suomessa tarvitaan etenkin niillä aloilla, joilla on pulaa osaavasta työvoimasta, kuten sosiaali- ja terveysalalla, kone- ja tuotantotekniikassa sekä ICT-alalla. Selvitämme myös, millaista koulutusta ja tukea työttömät työnhakijat tarvitsevat, jotta heidän osaamisensa kohtaisi työnantajien tarpeen”, Viljakainen sanoo.

Viljakaisen mukaan OsaajaKS-palveluketjusta luodaan samalla kansallinen toimintamalli, jota voidaan hyödyntää muuallakin Suomessa.

OsaajaKS – Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomessa -seminaari järjestetään tiistaina 23.2.2021 klo 9–11 Zoom-verkkoalustalla. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Tutustu seminaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!


Lisätietoja:

Maarit Viljakainen, projektipäällikkö, Jyväskylän yliopisto

maarit.h.viljakainen@jyu.fi, p. 050 310 5895

Heli Joutsen, markkinointisuunnittelija, Jyväskylän yliopisto

heli.a.joutsen@jyu.fi, p. 040 652 4168

OsaajaKS Twitterissä