18.5.2021

Tiedote: Keski-Suomessa selvitettiin, millaista osaamista työnantajat toivovat työntekijöiltään

Keski-Suomessa tarvitaan osaavaa työvoimaa muun muassa sosiaali- ja terveysalalle, kone- ja tuotantotekniikan alalle sekä ICT-alalle. Millaista osaamista Keski-Suomessa tarvitaan? -webinaarissa 25.5. klo 9–10 kerrotaan, mitä tietoja ja taitoja työnantajat kaipaavat henkilöstöltään näillä aloilla.

Keski-Suomeen rakennetaan parhaillaan OsaajaKS-palveluketjua työllisyyden kuntakokeilun omavalmentajien ja asiakkaiden avuksi. Palveluketju kokoaa yhteen alueen oppilaitosten koulutustarjontaa sekä uraohjauspalveluita. Ajatuksena on tukea työttömiä työnhakijoita urasuunnittelussa sekä sopivan, työllistymistä edistävän koulutuksen löytämisessä.

OsaajaKS-palveluketjun rakentamisen ensiaskelina toteutettiin osaamistarvekartoitus, johon vastasi 83 keskisuomalaista työnantajaa sosiaali- ja terveysalalta, kone- ja tuotantotekniikan alalta sekä ICT-alalta. Näillä aloilla on tällä hetkellä Keski-Suomessa pula osaavista työntekijöistä.

”Työnantajien näkemykset ovat meille erittäin arvokkaita. Niiden avulla kehitämme Keski-Suomen koulutustarjontaa sellaiseksi, että se vastaa aidosti sekä työnhakijoiden että työnantajien tarpeisiin”, sanoo projektipäällikkö Maarit Viljakainen Jyväskylän yliopistosta.

Työnantajille suunnatussa osaamistarvekartoituksessa kysyttiin sekä alakohtaisen osaamisen tarpeita että yleisiä työelämätaitoja. Kartoituksesta selviää, että työvoimaa tarvitsevilla aloilla työntekijöillä täytyy olla alan ammattitaidon ohella myös esimerkiksi kykyjä vuorovaikutukseen, tiimityöhön ja ongelmanratkaisuun.

”Työtehtäviin liittyvien alakohtaisten taitojen lisäksi työnantajat toivovat myös yleistä työelämän osaamista, kuten asiakaspalveluhenkisyyttä, yhteistyökykyä, liiketoiminnan perusymmärrystä, sitoutuneisuutta ja motivaatiota toiminnan kehittämiseen. Myös työntekijän itseohjautuvuutta ja oppimiskykyä pidettiin tärkeänä”, kertoo Kaisa Lassila Gradialta, joka koordinoi kartoituksen toteutusta ja raportointia.

Osaamistarvekartoituksen tuloksia esitellään tiistaina 25.5. klo 9–10 Millaista osaamista Keski-Suomessa tarvitaan? -webinaarissa. Verkkotilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Webinaarin järjestää OsaajaKS-palveluketjua rakentava Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hanke (2020–2023). Projektissa ovat mukana Jyväskylän yliopisto, JAMK, Gradia, Poke, Humak, Jyväskylän kesäyliopisto, Alkio-opisto, Jyväskylän kansalaisopisto sekä Jyvälän kansalaisopisto.

Webinaarin ohjelma ja ilmoittautuminen

Lisätietoja

Maarit Viljakainen

maarit.h.viljakainen@jyu.fi

050 310 5895