11.10.2022

Pullakahvia ja Porinaa työnhausta -tapahtuma veti salin täyteen Laukaassa

OsaajaKS-palveluketjun, Laukaan kunnan ja Keski-Suomen TE-toimiston järjestämä tapahtuma houkutteli erityisesti ukrainalaiset työnhakijat paikan päälle Laukaan Vuolakkeeseen.

Laukaan Vuolakkeessa 5.10.2022 järjestetty tapahtuma kokosi saman katon alle kymmeniä työnhakijoita, työvoimaa tarvitsevia alueen yrityksiä, runsain määrin koulutuksen tarjoajia sekä työllisyyspalveluiden asiantuntemusta. Puheensorinaa ja kuhinaa riitti, kun kymmenet työnhakijat kiersivät ständejä etsien itselleen kiinnostavaa tekemistä.

“Kunpa tällainen tapahtuma olisi ollut 10 vuotta sitten silloin, kun hain itse ensimmäistä opiskelupaikkaani”, kertoo tapahtumassa vieraillut sosionomi Pauliina. Hänen mielestään Pullakahvia ja porinaa työnhausta -tapahtuman suurin vahvuus onkin tapahtuman monipuolisuus eli se, että kaikki toimijat olivat mukana samassa tapahtumassa.


Ständeillä kävi tasainen kuhina heti tapahtuman käynnistyessä klo 13. Osallistujat kiersivät ständejä ja keskustelivat näytteilleasettajien kanssa. Sopivassa saumassa vierailtiin myös aulatilaan pystytetyllä pullakahvipisteellä, jossa tarjoiltavat kävivät kaupaksi.

Ukrainalaisten kävijöiden määrä yllätti — tulkin palvelut ja Google Translate ahkerassa käytössä

Järjestäjien näkökulmasta yllättävin asia tilaisuudessa oli ukrainankielisten vieraiden suuri määrä. Moni heistä oli tullut alueilta, jossa taistelut käyvät kiivaimmillaan. Työnhaun parissa he vaikuttivat äärimmäisen motivoituneilta, ja he kiersivätkin ständejä uteliaasti.

Kielitaidon puute kuitenkin vaikeutti ständeillä kiertelyä. Kommunikoinnissa otettiin käyttöön koko keinovalikoima, ja keskustelua pyrittiin käymään tulkin, Google Translaten ja elekielen välityksellä. Ukrainan, venäjän ja jopa saksan kielen taidosta olisi ollut hyötyä.

“Eniten ukrainalaiset haluavat tietää, että voiko Suomessa työllistyä ilman suomen- tai englannin kielen taitoa. Moni ukrainalaisista haluaa töihin, ja heillä suurin kysymys onkin, että pääseekö ilman kielitaitoa töihin”, kertoo tilaisuudessa tulkkina toiminut Keski-Suomen TE-palveluiden Elina Ripatti.

Google Translaten avulla käydyssä keskustelussa vierailijana ollut Sergii kertoi hakeneensa töitä tilaisuudessa:

“Vierailin ständeillä ja löysin 1-2 minua kiinnostavaa yritystä. Kiinnostuin erityisesti Nammo-yrityksestä, mutta siinäkin olisi hyvä osata suomea tai englantia”.

Yritysten ständeillä riitti vilinää: kielitaito haasteena, osaaminen korkeatasoista

“Tapahtumana tämä on ollut hyvä ja sellainen, että se palvelee sekä hakijoita että meitä. Tällaisissa tapahtumissa tuomme julki viestiä, että meillä on myös tulevaisuudessa avoimia tehtäviä”, Nammon Jonne Suuronen kertoo.

Tapahtumassa erityisesti ukrainalaisten työnhakijoiden osaamistaso paljastui korkeaksi. Osa heistä oli hyvinkin korkeasti koulutettuja, ja muun muassa LH Liftin Kari Piltoselta kyseltiin työstä tulkin välityksellä:

“Pisteellä kävi paljon ukrainalaisia. Kyselivät tulkin välityksellä, että millaista vaatimustasoa esimerkiksi hitsarilta vaaditaan”.


Jotkut yrityksistä olivat valmistautuneet myös painattamalla ukrainan- tai venäjänkielisiä esitteitä. Näin esimerkiksi Suomen Henkilöstöasiantuntijoiden pisteellä.


“Meillä on valmiiksi näitä venäjänkielisiä esitteitä, mikä on helpottanut tätä työtä. Tälläkin hetkellä meillä on ukrainalaisia töissä vuokratyöntekijöinä. Työvoimapula on niin kova tällä hetkellä, että kieli ei ole se ratkaiseva ongelma”, Markus Hirsimäki kertoo.

Tapahtumassa kaikki palvelut saman katon alla

Tilaisuudessa käytyjen keskusteluiden pohjalta niin osallistujat kuin kaikki näytteilleasettajat korostivat, kuinka tärkeää on saattaa eri toimijat näin laajasti yhteen. Työllistymiseen ja opiskelupaikan saantiin liittyvät palvelut olivat kirjaimellisesti vieri vieressä.

“Meillä on tapahtumassa sellainen arsenaali taustalla, että ainakin palveluita on tarjolla”, kiteyttää POKEn Rauno Viiru.

Oppilaitoksille yhteistyö vastaavissa tapahtumissa on jo tuttua, mutta vastaaviin kutsuihin tartutaan yhä innolla. Humakin Maarit Honkonen-Seppälä kertoo, kuinka tapahtuma on ollut mieluisa ja tuonut toimijoita yhteen. Humakin ständillä kyseltiin alkavista koulutuksista.


“Meillä eniten on kyselty englanninkielisestä seikkailukasvatuksesta. Lisäksi meillä on räätälöitynä avoimen ammattikorkeakoulun kautta ukrainalaisille eri kursseja, joista laitoimme heille sähköpostitse lisätietoja.”


Kiinnostuneille sidosryhmille OsaajaKS-palveluketjua rakentavan hankkeen projektipäällikkö Maarit Viljakainen vinkkaa, että tapahtumasyksy jatkuu vilkkaana:


“Tilaisuudessa oli mukava sutina ja oli hienoa päästä tapaamaan väkeä livenä. Tämä syksy onkin OsaajaKS-palveluketjulle varsin vilkas tapahtumasyksy. Lisätietoa tapahtumista löytyy verkkosivuiltamme ja nostamme myös someen ajankohtaisia tapahtumia ja tilaisuuksia"