27.1.2023

Opiskelu työttömyysetuudella helpottui vuodenvaihteessa

Lyhytkestoiset opinnot ovat erinomainen tapa oppia uutta ja parantaa työllistymisen mahdollisuuksia. Työttömänä voit opiskella enintään kolme kuukautta kestäviä opintoja ilman, että opiskelu vaikuttaa työttömyysetuuteen.

Uudistuksen myötä työttömällä työnhakijalla on merkittävästi uusia vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi suorittaa avoimen ammattikorkeakoulun tai avoimen yliopiston opintoja. Lisäksi voit suorittaa aiemmin aloitetut opinnot loppuun, mikäli opintosi ovat olleet keskeytyneenä vähintään vuoden ajan.

OsaajaKS-projektipäällikkö Maarit Viljakainen on innoissaan uudistuksen tuomista mahdollisuuksista: “Uudistus mahdollistaa opinnot työttömyysaikana, jolloin tuon ajan saa hyödynnettyä täysin oman osaamisensa kehittämiseen. Työttömyysaika on jo sinällään monelle tarpeeksi rankka kokemus, jota uudistuksen mahdollistama opiskelumahdollisuus järkevöittää”, Viljakainen toteaa.

Opiskelun edellytykset työttömyysetuudella

Opiskelun edellytyksenä on, että suorittamasi opinnot parantavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa. Pidä huoli, että opintosi pysyvät suunnitellussa aikataulussa. Mahdollisissa viivästyksissä ota yhteyttä omavalmentajaasi.

Huomaa myös työttömyysetuudella opiskelun velvollisuudet. Esimerkiksi velvollisuus hakea ja vastaanottaa kokoaikatyötä on voimassa. Velvollisuus hakea työtä asetetaan opiskelijan henkilökohtaisen tilanteen mukaan.

Keskustele omavalmentajasi kanssa ja hyödynnä OsaajaKS-ohjaus

Jos olet kuntakokeilun asiakas, keskustele opiskelun aloittamisesta aina ensin omavalmentajasi kanssa. Keskustelun jälkeen voit olla yhteydessä myös OsaajaKS-ohjaajaan, jonka kanssa voit muun muassa käydä läpi eri koulutusvaihtoehtoja, keskustella toimeentulosta opintojen aikana tai reflektoida osaamistasi ja vahvuuksiasi.

Jo parin opintopisteen (noin 50 tuntia opintoja) suorittamisella saa hyvin päivitettyä, tutkittua tietoa oman osaamisen päivittämiseen. “Se voi olla se asia, joka ratkaisee työpaikan saannin itselle tärkeässä kohdassa”, Viljakainen kertoo.

Voit jättää yhteydenottopyynnön Oma asiointi -palvelussa, soittaa puhelinneuvontaan 014 569 013 (arkisin 09.00–15.00) tai asioida ilman ajanvarausta Työllisyyden palvelutorilla (arkisin 09.00–15.30).