21.3.2023

Pelkkää hyvää sanottavaa: työttömänä opiskelu helpottui

“Todella vaikeaa olisi ollut järjestää arkea ilman tätä mahdollisuutta”, kertoo 45-vuotias kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti Jonna Shamwana. Englannista takaisin Suomeen ja Kokkolaan muuttanut Jonna on pystynyt opiskelemaan sosiaalityön opintoja avoimessa yliopistossa menettämättä työttömyysetuuttaan.

Opintojen suorittamista työttömyysetuudella helpotettiin vuoden 2023 alussa voimaan tulleella lakimuutoksella. Lakimuutoksen myötä työtön työnhakija voi suorittaa monenlaisia sivutoimisia opintoja. Vaatimuksena opinnoille on ammatillisten valmiuksien parantaminen tai yritystoiminnan tukeminen. Työnhakuvelvollisuus opintojen ajalle määritetään työttömän henkilökohtaisen tilanteen mukaan.

Omaa tilannettaan Jonna kuvailee hyvin poikkeukselliseksi: ”Olin opiskellut Englannissa lakia, mutta minulla ei ole valmista tutkintoa. Suomen lakijärjestelmä on lisäksi erilainen, joten tekemistäni opinnoista ei oikeastaan ole hyötyä Suomesta töitä hakiessa. Olin ulkomailla 25 vuotta työelämässä ja tein esimerkiksi erilaisia koordinaattorin ja johdon assistentin töitä, mutta Suomessa sellaisiin töihin on vaikeampaa päästä ilman tutkintoa.”

Aluksi Jonnan ei ollut helppoa päättää, mitä hänen tilanteessaan kannattaisi tehdä työllistymisen edistämiseksi, mutta onneksi ohjausta ja tukea tuli nopeasti TE-toimiston omavalmentajalta. Opintoja esiteltiin aktiivisesti, ja ne vaikuttivat Jonnasta kiinnostavalta vaihtoehdolta. Lisää apua opintojen suunnitteluun löytyi Jyväskylän avoimesta yliopistosta, joka järjestää opintoja Kokkolan yliopistokeskuksessa. Jonnaa autettiin suunnittelemaan ja ajoittamaan opinnot niin, että opiskelusta työttömyysetuudella saatiin sovittua TE-toimiston kanssa.

Kehuja työllisyystoimijoille ja oppilaitokselle joustavuudesta

”TE-toimisto ja avoin yliopisto ovat olleet todella joustavia, ja minulla on pelkkää hyvää sanottavaa molemmista. Minun on pitänyt priorisoida arkeani esimerkiksi, kun ensimmäisenä kielenään englantia puhuvat lapseni tarvitsivat muuton jälkeen enemmän tukea koulunkäyntiin. Jousto on ollut todella arvokasta”, Jonna kertoo. Oman äitinsä sairastumisen takia Jonna on joutunut välillä myös keskeyttämään opinnot hetkeksi, mutta siinäkin tilanteessa kurssisuorituksissa ja opintojen aikataulussa joustettiin.

Nyt Jonna on pääsemässä opinnoissa vaiheeseen, jossa myös työnteko on ajankohtaista. Perhesosiaalityön parissa suoritetusta harjoitteluista jäi käteen hyvää kokemusta, lisää intoa opiskeluun ja hyödylliset suhteet työelämään.

”Nyt voin tehdä kesän ajan töitä ja keskeyttää työttömyysetuuden, kunnes jatkan taas syksyllä opintoja”, Jonna kuvaa suunnitelmiaan.

Ilman mahdollisuutta opiskella työttömyysetuudella Jonna olisi nyt todennäköisesti aivan erilaisessa tilanteessa.

”Opiskelu ei olisi ehkä onnistunut ollenkaan, koska elämäntilanteeni takia en olisi voinut hakeutua suoraan läsnäolopakollisiin tutkinto-opintoihin. Minun olisi pitänyt hankkia samaan aikaan lisätuloja muualta, järjestää lastenhoito sekä odottaa hakuaikoja ja oppilaitokseen sisällepääsyä.”

Nyt työttömyysturvalla opiskelun ansiosta Jonna on hyvää vauhtia polulla kohti häntä kiinnostavaa työuraa alalla, jonne tarvitaan jatkuvasti lisää työvoimaa.

”Eihän tämä olisi onnistunut Englannissa tai Ranskassa, joissa olen asunut aiemmin. Ei siellä tällaisia mahdollisuuksia ole!”

Mistä saan ajantasaista lisätietoa?

Muista keskustella omavalmentajasi kanssa aina ennen opintojen aloittamista.