23.5.2022

OsaajaKS-verkostopäivässä syvennyttiin keskusteluun ja hurmaannuttiin hip hopista

OsaajaKS-palveluketjun rakentajat kokoontuivat kesän kynnyksellä Korpilahdelle Alkio-opistolle rennoissa tunnelmissa, tavoitteena uppoutua kiireettömän keskustelun pyörteisiin. Tässä tunnelmia päivästä, jonka palautteissa huippuhetkiksi nostettiin muun muassa yhteisöllisyys, kohtaaminen ja musiikki. Kiitos kaikille mukana olleille.


Kuulumisten ja kokemusten vaihtaminen rennossa tunnelmassa oli päivän tärkein tavoite. Siksi koko ohjelma haluttiin rakentaa keskusteluiksi ilman virallisia esityksiä. Omavalmentajien ja OsaajaKS-ohjaajien (kuvassa) yhteistyö on rakentunut varsin tiiviiksi ja toimivaksi kevään aikana ja se oli kuultavissa keskusteluissa.


Valtakunnallisen työllisyyden kuntakokeilun kuulumisia saimme vieraamme Kuntaliiton Jari Lindströmin tuomana. Jyväskylän seudun näkökulmaa edusti Hanna Lähteelä Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluista ja haastattelijan roolissa toimi OsaajaKS-palveluketjun Maarit Viljakainen (vas.). Kokemukset eri puolilta Suomea onnistumisineen ja haasteineen kuulostivat varsin tutuilta myös Jyväskylän seudulla. Muutosvauhti on ollut huima, mutta uuden asiakaspalvelumallin alkaessa tulevaisuudennäkymä on kuitenkin valoisa. Tästä tulee varmasti hyvä, kunhan maltetaan edetä sopivalla tahdilla!

UJOPK-hankkeen ideoinnissa ja kirjoittamisessa vahvasti mukana ollut Hannu Ikonen sekä Jyväskylän yliopiston kehitysjohtaja ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Jarkko Pirkkalainen keskustelivat yhteistyön merkityksestä OsaajaKS-palveluketjun rakentamisessa.Humanistisen ammattikorkeakoulun Jyväskylän kampus toimii Korpilahdella Alkio-opiston tiloissa. Meidät vastaanottivat Humakin lehtori Maarit Honkonen-Seppälä (vas.) ja Alkio-opiston rehtori Jaana Laitinen. Tiesitkö muuten, että Alkio-opistolla toimii maailman mitassakin uniikki, palkittu hiphop-linja, joka tarjoaa ainoana Suomessa kokonaisvaltaisen mahdollisuuden kehittyä hip hop -kulttuurin moniosaajaksi.


OsaajaKS-ohjaajien ja työllisyyden kuntakokeilun omavalmentajien leiritulilla oli lämmin tunnelma. Gradian Kaisa Lassila (oik.) viritteli keskustelua muun muassa ohjauksen teemoista. Keskustussa nousi erityisesti esiin se, miten työnhakijoiden monenlaiset taustatekijät voivat vaikuttaa opiskeluun hakeutumiseen tai hakeutumatta jättämiseen. Miten voisimme tukea ihmisiä mahdollisimman hyvin ja tunnistaa tuen tarpeet oikein?

Päivän kohokohtia olivat ehdottomasti lahjakkaan Fanny Saarelaisen rap-esitykset, joilla hän todella viritti meidät tunnelmaan ja herkisti keskustelulle. Fanny oli läsnä koko päivän ja veti lopuksi kuulemansa yhteen paikan päällä luodun esityksen muodossa. Mykistyneenä ja iho kananlihalla kuuntelimme esitystä. Niin upeasti hän onnistui poimimaan tärkeät asiat esitykseensä. Lämmin kiitos Fannylle mukana olosta!

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat pohtivat videotervehdyksessään omia tulevaisuudentoiveitaan työelämän suhteen. Humakilaisten pohdintoja oli nähtävillä myös tilan seinillä. Nuorten toiveet tulevasta ovat moninaisia: pieniä, suuria, arkisia ja maailman tärkeimpiä!

OsaajaKS-palveluketjussa lyhytkoulutukset ovat tärkeässä roolissa. Lyhytkoulutusten ideoinnista, toteuttamisesta ja kokemuksista olivat Jamkin Tytti Pintilän johdolla keskustelemasssa Jyväskylän kansalaisopiston rehtori Mikko Saikkonen, Jyvälän kansalaisopiston rehtori Helena Huovila sekä Jyväskylän kesäyliopiston rehtori Leena Meriläinen (oik.).