23.6.2021

OsaajaKS-uraohjaus auttaa työllisyyden kuntakokeilun asiakkaita sopivien opintojen pariin

Työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat voivat käydä OsaajaKS-ohjaajan pakeilla Jyväskylässä, Laukaassa ja Äänekoskella, jos he tarvitsevat ohjausta ja neuvontaa osaamisen kehittämiseen ja koulutukseen liittyvissä asioissa. Uraohjauspalvelulla pyritään tukemaan myös asiakkaiden omavalmentajia tarpeen mukaan, kertovat ohjauskokeilua toteuttavat Kaisa Lassila Gradialta ja Maija Salmelin Pokelta.

OsaajaKS-palveluketjun rakentamiseen tähtäävällä jatkuvan oppimisen hankkeella tuetaan Keski-Suomessa työllisyyden kuntakokeilun toteutumista Keski-Suomessa. Uusimpana avauksena hankkeen toimijat tarjoavat uraohjausta kokeilun asiakkaille.

”Keski-Suomen alueella on korkea työttömyysaste ja samalla monet alat kärsivät osaajapulasta. Työllistymisen tueksi tarvitaan moniammatillista uraohjausta, jotta työ ja tekijät saadaan kohtaamaan osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia hyödyntäen”, sanoo Maija Salmelin Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolta (Poke). Hän on kehittämässä muun muassa uraohjauspalveluita Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hankkeessa (2020–2023).

OsaajaKS-uraohjaus auttaa työllisyyden kuntakokeilun asiakkaita sopivien opintojen pariin

”Aikaisemmissa kehittämishankkeissa olemme saaneet hyviä kokemuksia ja palautetta tällaisesta ohjauspäivystyksestä”, kertoo Kaisa Lassila koulutuskuntayhtymä Gradialta (kuvassa). Hän on kahden työryhmän koordinaattori OsaajaKS-palveluketjua rakentavassa hankkeessa.

OsaajaKS-ohjausta tarjotaan näillä näkymin hanketoimintana kesään 2023 asti. Tavoitteena on vakiinnuttaa toiminta pysyväksi toimintamuodoksi Keski-Suomen alueella.

Uraohjausta laajasti koulutuksen ja osaamisen kehittämisen aiheista

Uraohjauksessa asiakas voi keskustella laajalla skaalalla koulutuksesta ja oman osaamisen kehittämisestä, kuten eri koulutusvaihtoehdoista, aloista, tutkinnoista, osaamisen tunnistamisesta, opiskelemaan hakemisesta, työllistymisestä sekä opiskelunaikaisista etuuksista.

”OsaajaKS-ohjauksessa voimme yhdessä asiakkaan kanssa pohtia opiskeluun ja niiden rahoittamiseen liittyviä asioita. Pyrimme tunnistamaan aikaisempaa osaamista ja selvittämään asiakkaan vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Etsimme tietoa yhdessä asiakkaan kanssa ja tuemme erilaisten opiskelu- ja urapolkujen löytymisessä”, Maija Salmelin sanoo.

Ohjausta on saatavilla kahdesti viikossa Jyväskylässä ja Äänekoskella sekä kerran viikossa Laukaassa. Muuramen työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat voivat pistäytyä uraohjauksessa Jyväskylässä. OsaajaKS-ohjaajat ovat tavattavissa kuntakokeilun toimistoilla ilman ajanvarausta sovittuina päivystysaikoina.

Uraohjaus painottuu jossain määrin sosiaali- ja terveysalan, ICT-alan sekä kone- ja tuotantotekniikan alan koulutuksiin, sillä kyseiset alat tarvitsevat eniten työvoimaa Keski-Suomessa. Ne ovat myös hankkeen kohdealat: tavoitteena on saada työntekijät ja työnantajat kohtaamaan. 

Kaisa Lassila sanoo kuitenkin, että kaikkia ohjataan tarpeen mukaan alasta riippumatta

”OsaajaKS-oppilaitosverkostossa on kymmenkunta oppilaitosta, joten opintotarjonta on laaja. Jos emme osaa vastata johonkin kysymykseen heti uraohjauksessa, yhteistyössä verkoston oppilaitoksien ja muiden toimijoiden kanssa löydämme asiakkaille varmasti vastauksia.”

Tietoa Keski-Suomen koulutusmahdollisuuksista myös omavalmentajille

Myös omavalmentajat saavat tukea asiakkaan tilanteeseen OsaajaKS-uraohjauksesta. Ohjaukseen voi tulla vaikka yhdessä asiakkaan kanssa.

”Omavalmentaja lisää samalla omaa tietämystään opiskelua ja osaamisen hankkimista koskien. Yhdessä voimme tarkastella opiskelijan tilannetta moniammatillisesti”, Kaisa Lassila kertoo.

Maija Salmelinin mukaan hankkeessa pyritään olemaan omavalmentajien tukena ohjaustyössä monin eri tavoin.

”Uraohjauksen lisäksi kokoamme OsaajaKS.fi-verkkosivuille omavalmentajan työkalupakkia ohjaustyön tueksi. Kokoamme koulutustarjontaan ja opiskelun eri vaihtoehtoihin liittyvää tietoa asiakkaiden uraohjauksen helpottamiseksi. Voimme toimia omavalmentajien työparina, ja selvitellä moniammatillisella työotteella opiskeluun ja osaamisen kehittämiseen liittyviä asioita”, hän sanoo.

OsaajaKS-ohjaajat toimivat myös linkkeinä eri oppilaitosten suuntaan esimerkiksi osaamiskartoitusten ja koulutuskokeilujen suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi.

OsaajaKS-palveluketju auttaa hahmottamaan alueen opintotarjontaa

Rakenteilla oleva OsaajaKS-palveluketju kokoaa eri koulutusasteiden tarjontaa yhteen. Tämä auttaa asiakasta hahmottamaan erilaisia osaamisen kehittämisen vaihtoehtoja oman elämäntilanteensa ja työllistymisensä näkökulmasta.

”Haluamme rakentaa OsaajaKS-palveluketjusta ja sen tarjoamasta uraohjauksesta pysyvän toimintamallin oppilaitosten ja kuntien työllisyyspalveluiden välille. Uskomme yhteistyön voimaan”, Salmelin linjaa.

Tavoitteena on luoda Keski-Suomessa palveluketjusta sellainen malli, jota voitaisiin myöhemmin hyödyntää myös eri puolilla Suomea.


OsaajaKS-uraohjaus työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille elokuusta 2021 alkaen

Maksutonta uraohjausta on tarjolla ilman ajanvarausta. Halutessasi voit kuitenkin varata ajan tästä: Varaa aika OsaajaKS-uraohjaukseen

Jyväskylä ja Muurame (Asemakatu 4, Jyväskylä)

Tiistaisin klo 10.00–13.00 (10.8. alkaen)

Torstaisin klo 13.00–16.00

Äänekoski (Hallintokatu 4, Äänekoski)

Tiistaisin klo 9.00–12.00 (3.8. alkaen)

Torstaisin klo 12.00–15.00

Laukaa (Laukaantie 22–24, 2. krs, Laukaa)

Keskiviikkoisin klo 13.00–16.00 (4.8. alkaen)

Ota yhteyttä!