24.2.2023

Kohti koulutusta -tapahtumasta tukea ja ohjausta maahanmuuttaneille

Helmikuun alussa alkanut Kohti koulutusta -tapahtumasarja sai jatkoa 22.2.2023, kun OsaajaKS-verkosto järjesti tapahtuman maahanmuuttaneille. Tietotalolla järjestetyssä tapahtumassa maahanmuuttaneet saivat matalalla kynnyksellä tukea ja ohjausta koulutukseen hakeutumisessa ilman ajanvarausta.

“Suomalainen koulutusjärjestelmä voi tuntua metsältä tai viidakolta, jossa ei kulje polkuja, mutta ei hätää!” hauskuutti TE-palveluiden sidosryhmäasiantuntija Vilja Paavola yleisöä tapahtuman alussa. Kohti koulutusta -tapahtumassa apua nimittäin oli tarjolla, ja osallistujia opastettiin henkilökohtaisesti koulutuksen pariin.

Tapahtuma alkoi opiskelijapaneelilla, jossa Jamkin ja Gradian opiskelijat Anna, Daniil, Tiina ja Mays kertoivat kokemuksistaan Suomessa opiskelusta ja suomen kielestä. Puheenvuoroissa kävi ilmi, että suomen kielen opiskelu voi olla haastavaa, mutta toisaalta kielen oppiminen on paitsi tärkeää, myös erittäin palkitsevaa. Viimeisenä kysymyksenä opiskelijoilta kysyttiin, millaisia onnistumisia ja ilon aiheita opiskelussa on ollut.

“Sain suomen kielen opiskelusta stipendin ja ravintolasta työpaikan. Suomen kieli on haastava, mutta suomalaisille on tosi ilo, kun puhut heille suomea”, totesi Jamkin opiskelija Daniil.

Henkilökohtaista ohjausta ja tukea maahanmuuttaneille

Paneelin jälkeen osallistujat kuulivat lyhyitä tietoiskuja muun muassa koulutukseen hakeutumisesta ja opiskeluun saatavasta taloudellisesta tuesta. Kohti koulutusta -tapahtumasarjan ytimeen päästiin kuitenkin näiden jälkeen, kun oli osallistujien vuoro kysyä heitä askarruttavista asioista.

Tapahtumassa osallistujat saivat keskustella työllisyyden ja oppilaitosten asiantuntijoiden kanssa. Osallistujat kiersivät asiantuntijoiden parissa ja tiedustelivat muun muassa itselleen sopivista koulutusvaihtoehdoista, koulutukseen hakeutumisesta ja opintojen rahoittamisesta.

Kävijät kehuivat tapahtumaa erityisesti siitä, että paikalla ohjausta sai matalalla kynnyksellä ja ilman ajanvarausta. Asiantuntijat myös ohjasivat kävijöitä muiden asiantuntijoiden pariin, jos ohjattavan kysymykseen tarvittiin lisää viisautta.

Tapahtumasarja jatkuu 8.3.2023 klo 15.00 Jyväskylän yliopiston Agoralla. Tilaisuus on kohdistettu erityisesti aikuisille, jotka haluavat päivittää osaamistaan ja työllistyä.