ICT ura & rekry -tapahtumasta sai vauhtia alanvaihtoon
OsaajaKS-verkosto järjesti 13.4.2023 ICT-alasta kiinnostuneille ja alan osaajille suunnatun tapahtuman, jossa paikalla olivat sekä työnantajat ja työnhakijat että työllisyyspalveluiden edustajat. Lisäksi tapahtumassa kuultiin monipuolisia puheenvuoroja alalle kouluttautumisesta, osaamisvaatimuksista ja uratarinoista.
Alanvaihdosta kiinnostunut Susanna Matikainen saapui ICT ura & rekry -tapahtumaan heti tilaisuuden alkaessa kello 12 ja suuntasi innolla juttelemaan paikalla olleille työnantajien edustajille.
”Pääsin heti täyttämään sähköisen hakemuksen ja tietysti keskustelemaan omasta kokemuksestani”, aiemmin muun muassa tiedottajan, toiminnanjohtajan ja graafisen suunnittelijan töitä tehnyt Susanna kuvaa ensimmäistä kohtaamista.
Työnantajilla riittikin kiinnostusta alanvaihtajia ja muita potentiaalisia työntekijöitä kohtaan. Maailman neljänneksi suurin ICT-alan yritys CGI, joka työllistää myös Suomessa lähes 4000 ihmistä, lähti tapahtumaan mukaan houkuttelemaan alalle monenlaisia ihmisiä.
”ATK-osuus on usein se helppo osuus nykypäivänä. Paras työntekijä on monesti sellainen, jolla on jotain tiettyä substanssiosaamista. Alanvaihtajat ovat siis todella kiinnostavia”, kertoo CGI:n kehitysjohtaja Juha Ruokari. CGI:n pisteellä juteltiin yrityksen laajasta tehtävätarjonnasta ja työnhakijan osaamisesta – lopuksi hakijalle lähti sähköpostiviesti, jossa kehotetaan laittamaan työhakemuksia sisään.
Mukana monenlaisia työnantajia
Paikan päällä erityistä huomiota herätti Puolustusvoimien piste. Tapahtuman kävijät halusivat työmahdollisuuksien tiedustelemisen lisäksi keskustella ajankohtaisista aiheista.
”Puolustusvoimat on suuri työnantaja, jossa riittää töitä monenlaiselle osaajalle. Täälläkin on varmasti paikalla meidän tulevia työntekijöitä”, sektorijohtajana Puolustusvoimilla työskentelevä Oskari Kettinen kertoo. Moni ei tule hänen mukaansa ajatelleeksi Puolustusvoimia mahdollisena työnantajana, joten tapahtumassa paikalla oloa pidettiin erityisen tärkeänä.
Kuhinaa riitti myös IT-konsulttiyritys Goforen pisteellä. Vuoroaan jonottanut 26-vuotias Kalle halusi kuulla erityisesti yritysten ajankohtaisista tarpeista sekä siitä, millaisiin asioihin hänen kannattaisi alanvaihtajana keskittyä.
”Toivon, että tämä tapahtuma auttaa ratkaisemaan tilannetta, jossa yrityksillä on työvoimapula, mutta samaan aikaan on paljon työttömiä”, Kalle kuvaa ajatuksiaan.
Goforen edustajan kanssa jutellessaan Kalle saikin paikan päällä palautetta laatimastaan CV:stä sekä kannustusta oman kokemuksen korostamiseen ja yritysten aloitustason paikkoihin tarttumiseen.
”Uratarinoita firman sisällä kasvamisesta riittää: ensimmäinen palkattu työntekijämme lähti todella aloitustason pestistä liikkeelle ja toimii nyt vastuullisuusjohtajana”, Goforen aluejohtaja Jarkko Tuomala kertoo. ”Kannattaa tulla rohkeasti tapahtumiin verkostoitumaan ja kertoa omista tavoitteistaan ja unelmistaan.”
Arvokkaita kohtaamisia
ICT-alan moninaisuudesta kertoo myös tapahtumassa mukana ollut Peliosuuskunta Expa, joka on Keski-Suomen peliteollisuutta kehittämään pyrkivä yritys.
“Tällaisia tapahtumia saisi järjestää ehdottomasti useammin. Jos alalle pääsy kiinnostaa, alan ihmisten tunteminen auttaa suuresti. Nämä ovat todella tärkeitä kohtaamisia”, Peliosuuskunta Expan viestintävastaa Matti Ollila kehuu. Tapahtuma olikin myös pisteellä vierailleiden kävijöiden mieleen:
“Olin katsonut Peliosuuskunta Expan sivuja useasti, mutta en sitten ollut lopulta ottanut yhteyttä. Tänne oli helppo tulla matalalla kynnyksellä”, opettajan töistä alaa vaihtava Johanna Kangas sanoo.
Yritysten ja työnhakijoiden lisäksi tapahtumassa oli paikalla työllisyyspalveluiden edustajia. Rekrytoivia koulutuksia eli RekryKoulutuksia esittelevällä pisteellä keskustelu kävi vilkkaana läpi tapahtuman.
“RekryKoulutuksiin on aina kiinnostusta ja yritykset pitävät niitä hyvänä toimintatapana. Hakijoita ja erilaisia koulutuksia on todella paljon, ja niiden lopuksi onkin usein työpaikka odottamassa “, TE-palveluiden yritysasiantuntija Tarja Hyvönen esittelee.
OsaajaKS-hanke luonut pohjaa toimijoiden yhteistyölle
Tärkeässä osassa eri toimijoiden yhteentuomisessa tapahtumaa varten oli OsaajaKS-hanke, joka on mahdollistanut laajan yhteistyön. Työnantajien paikalle kutsumisen lisäksi on ollut olennaista, että oppilaitokset, työllisyyspalvelut ja muut hanketoimijat pääsivät yhdistämään osaamistaan.
“Olen päässyt keskustelemaan työnhakijoiden kanssa, ja heitä on paikalla monenlaisilla taustoilla. Opinnot kiinnostavat, yritysten pisteille jonotetaan ja hakijoilla on CV:t mukana. Halua työllistyä on paljon”, tapahtumaa suunnittelemassa ja toteuttamassa ollut Jyväskylän työllisyyspalveluiden yrityskoordinaattori Ilkka Finnilä kuvaa tilaisuuden tunnelmaa.