12.8.2022

Kuva: Alkio-opiston kesäkurssi 2022

Eeva Harjula tarinoi Alkio-opistolla kesällä 2022 järjestetystä Suomen kielen ja kulttuurin kesäleiristä


Osana OsaajaKS -palveluketjua järjestettiin heinäkuussa 2022 Alkio-opistolla Jyväskylän Korpilahdella viiden päivän mittainen Suomen kielen ja kulttuurin kesäleiri Suomeen muualta muuttaneille perheille. Ajatuksena oli tarjota mahdollisuus kokonaisvaltaiseen kielenopiskeluun kesäleiritunnelmissa. Leirin toimintakielenä oli Suomi ja leirin aikana aikuisten oli mahdollisuus osallistua myös joka päivä opettajan johdolla kielenopetukseen omassa tasoryhmässään samalla kun heidän eri ikäisille lapsilleen oli järjestetty ohjattua ja valvottua tekemistä. Leirille osallistui 13 perhettä, joissa oli yhteensä noin 60 henkilöä.

Leiri oli huikean onnistunut. Tiedepäivä yhteistyössä LUMA-keskuksen kanssa, vierailu Höyry-galleriaan, retki mustikkametsään, pullan ja mokkapalojen leivonta sekä monenlaiset leikit ja pelit sisällä ja ulkona innostivat kaikenikäisiä leiriläisiä heittäytymään iloisiin yhteisiin puuhiin ja oppimaan uutta sekä saamaan varmuutta kielen käyttöön arjen tilanteissa. Yhdessä myös etsittiin mahdollisuuksia tulevaan, opiskeluun, työhön ja harrastuksiin - jotka voisivat johdattaa mukanaan tiiviimmin suomalaiseen yhteiskuntaan. Maittavat ruokahetket rytmittivät jokaista päivää ja Iltojen saunamahdollisuus ja Päijänteen lämmin vesi virkistivät iltaisin ja usein nuotiolla juteltiin vielä illan hämärtyessäkin.

Me ohjaajat saimme paljon palautetta leirin aikana, ja pääosa siitä oli todella positiivista. Perheet kokivat leirin tarpeelliseksi ja opettavaiseksi, rohkaisevaksi ja liian lyhyeksi. Alkio-opistoa puolestaan kuvailtiin viihtyisäksi, toimivaksi, rauhalliseksi ja kauniiksi paikaksi. Perjantaina bussin kyytiin kipusi iloisia ja onnellisia uusia ystäviä, joilla monilla oli rasialinen tai pari itsekerättyjä marjoja kotiin vietäväksi mukavien muistojen kera.

Eeva Harjula, leirin vastuuohjaaja